Пирог Тамаль
ИНГРЕДИЕНТТЕР
Для маринада:
- сок 1 крупного апельсина
- сок 1 крупного лайма
- 8 зубчиков чеснока
- 2 ч. л. семян зиры
- 1 ст. л. оливкового масла
- соль
Для начинки:
- 1 кг свиной лопатки без кости
- 100 г копченой ветчины
- 100 г колбасы чоризо или копченых колбасок
- 2 большие луковицы
- 2 крупных сладких перца
- 800 г консервированных рубленых помидоров в собственном соку
- 1 ст. л. томатной пасты
- 1/2 стакана сухого хереса
- 1 ч. л. порошка копченой паприки
- 3 ст. л. оливкового масла
Начинайте готовить за 7 ч до подачи
- 3 стакана кукурузной крупы среднего помола
- 1 стакан кукурузы
- 2 яйца
- 300 г овечьей брынзы
- 2 ч. л. разрыхлителя
ДАЯРДОО ЫКМАСЫ
1 кадам
Маринад үчүн чоң идишке майдаланган сарымсак, зире, цитрус ширеси, 1 чай кашык аралаштырыңыз. туз жана май, аралаштырып, шпательди ар тараптан сүйкөп, жабыңыз, муздаткычка 3 саатка коюңуз (кээде оодарыңыз).
Маринаддан этти алып салыңыз (резервдик маринад). Этти басымдуу мешке салып, этти толук жаап тургандай кайнак суу куюп, капкагын орнотуп, 30 мүнөт бышырыңыз, оттон чыгарыңыз, муздатыңыз. Эгерде сизде басымдуу меш жок болсо, этти кадимки чоң казанга 2-2,5 саат өтө жай отто бышырыңыз. Ал ар дайым суу менен капталган болушу керек.
Чоризо жана ветчина кичинекей кубиктерге кесип. Калемпирди уруктардан тазалап, ошол эле кубиктерге кесип. Пиязды тазалап, майда туурап алыңыз. Муздатылган чочконун этин сорподон чыгарып, 1,5 чөйчөктөн сорпону камдап коюңуз (калганынын кереги жок). Чочконун этин майда туурайсыз. Чоң казанга майды ысытып, чочконун этин кызарганга чейин кууруп алабыз. Этти тарелкага өткөрүп, табага чоризо, ветчина, пияз жана калемпирди салыңыз. Бышыруу, аралаштыруу, 15 мүнөт. Паприка кошуп, дагы 1 мүнөт бышырыңыз.
Чочконун этин көмөч казанга кайра салып, помидорлорду шире, томат пастасы, шерри жана сакталган маринад менен кошо салыңыз. Орточо отко жаап, кээде аралаштырып, 20 мүнөт бышырабыз. Ысыктан алып, жылуу кармаңыз.
2-кадам
Камырды даярдайбыз: 1 стакан сууга бышкан сорпону кайнатып, оттон чыгарабыз. Ысык сорпого жүгөрү жармаларын куюп, аралаштырып, 20 мүнөт бышырыңыз, оттон алып салыңыз. Идишке разрыхлитель менен бир чымчым тузду аралаштырып, сары майды жана чабылган жумуртканы кошуп, жүгөрү боткосун аралаштырыңыз. Башка идишке 1,5 чөйчөк камырды салыңыз. Калган камырга жүгөрү салыңыз.
3-кадам
Бышыруучу табакты май менен майлаңыз. Жүгөрү камырын табанын түбүнө жана капталдарына жайыңыз. Начинканы калыпка өткөрүп, майдаланган сырды себебиз. Калган камырга дагы 1/4 чыны ысык суу куюп, жууруп, пирогду ушул камырдан жасалган “капкак” менен жаап коёбуз. Алдын ала 200°С ысытылган духовкада 40-50 мүнөт бышырыңыз. Кызмат көрсөтүүдөн мурун 15 мүнөт туруштук берели.